недеља, 8. мај 2016.

Понор у пикселима

Југославија у пикселима /     М. А. К. | 06. мај 2016. 23:20 | Коментара: 1. Дводневна
конференција о дигитализацији фототеке у Музеју историје Југославије. Током две
године, у партнерству са Универзитетом из Базела, планирано је да се дигитализује више од 50.000 негатива


ОКО 132.000 фотографија Јосипа Броза Тита, снимљених од 1947. до 1980, представљено је на порталу Фототека Музеја историје Југославије, а дигитализацију своје богате фото-грађе ова институција наставља пројектом "Визуелни архив Југославије". Током две године, у партнерству са Универзитетом из Базела, планирано је да се дигитализује више од 50.000 негатива, израде базе и веб-портали фото-материјала из музејских колекција (у сарадњи са Математичким институтом САНУ), организују студентске праксе, радионице, изложбе, успостави размена података са порталом Visual Archive Southeastern Europe (VASE) и објављи приручник за дигитализацију.
Дигитализација фототеке МИЈ пружa свим посетиоцима, како оним који обилазе зграду у београдском Хајд парку, и тако и посетиоцима виртуелних тура МИЈ, могућност да боље разумеју однос колективног сећања и онога што фотографије документују.
Поред унапређивања доступности музејског материјала и начина његове експлоатације, пројекти дигитализације МИЈ доприносе повећању садржаја на српском језику на интернету, у научним пројектима, односно подизању нивоа развијености информационог друштва у Србији, сматрају у овој институцији.
У оквиру пројекта чији је циљ очувањe и промовисањe наслеђа Југославије кроз дигитализацију фотографске грађе, у МИЈ је јуче започела дводневна конференција о праксама и стратегијама дигитализације фото-грађе у институцијама културе у Србији, као и о проблемима које прате овај процес. Координаторка пројекта са стране Универзитета у Базелу је професор Наташа Мишковић, са Института за блискоисточне студије, а са стране МИЈ Радован Цукић, начелник одељења за истраживање и заштиту музејског фонда, Марија Васиљевић и Катарина Живановић.

ТИТОВА ПОЛИТИЧКА АКТИВНОСТ
Музеј историје Југославије, један од најпосећенијих у Србији, баштини фото-грађу која документује друштвено-политичку активност Јосипа Броза. Чини је 150.000 црно-белих фотографија (формата 18x24 цм) и 800.000 негатива, на којима су забележени сви значајни послератни догађаји у којима је учествовао Тито. Слике су дело фотографа који су били запослени у кабинету председника - Драгутина Грбића, Александра Стојановића, Милоша Рашете и Мирка Ловрића.
Југославија у пикселима



    коментар:  Novica 08. мај 2016. 00:03  Ovo je jedan od nacina kako je pravljen i jos uvijek odrziv kult licnosti najveceg zlocinca nad Srbima u istoriji.

Нема коментара:

Постави коментар

Најшири ПРЕГЛЕД најактуелнијих чланака "Сазвежђа З" (1)

ЗАВЕТИНЕ Press

Zlatni Rasudenac

Zlatni Rasudenac
List za antibirokrattsku književnu kritiku i književnost

ПРОТИВОТРОВ

ПРОТИВОТРОВ
ПОСКОК

Различите диоптрије

  • Успавана душа Хомоља - МАНАСТИР Заова, надомак Малог Црнића у Браничеву, готово је заборављена историјска врлет, запостављена чак и на туристичкој мапи Србије. У … Наставите са ...
    Пре 9 година

RENESANSA

RENESANSA
Српска ренесанса

КЊИЖАРА ПИСАЦА

КЊИЖАРА ПИСАЦА
Планетарно доступан, дућан књига и часописа: Дућан "ЗАВЕТИНЕ"

КЊИЖАРЕ "ЗАВЕТИНА". Раде нонстоп. Најагилнија: Књижара "БОБОК"

УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА НОВОГ МЕДИЈА. COMPLETARIUM

На други, трећи поглед. ЦЕО СВЕТ је једна држава. "Сазвежђе З"