И управо земља Србија лежи на тим белим дијамантима. На чак 250 локација у Србији пронађено је неколико врста тартуфа. Тачније, пронађено је 13 врста тартуфа, што је скоро половина свих познатих европских врста тартуфа. Међутим, упркос огромном потенцијалу овај посао у Србији је и даље у почетној фази, а о њему готово да нико и не говори. Бели тартуф, кухињски дијамант, храна богова или јело аристократа, како га све називају, најцењенија је и најскупља печурка на свету из једног простог разлога- не може се вештачки узгајати, а једино његово станиште је дивљина. Поред специфичних услова за узгој, тартуфи имају у јединствену арому, која се добија мешавином кише и нетакнуте земље, што даје посебну драж сваком јелу. А сем гастрономске вредности, тартуфи су изузетно здрави јер обнављају сиве мождане ћелије и јачају организам. Најређи од свих тартуфа је бели тартуф, којег Србија има у изобиљу. Најчешће расте у равничарским пределима испод бора и тополе. У Србији ова скупоцена посластица може се наћи у западном Срему, јужном Банату, околини Панчева, Ваљева, Бора…

УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА НОВОГ МЕДИЈА. COMPLETARIUM

На други, трећи поглед. ЦЕО СВЕТ је једна држава. "Сазвежђе З"

петак, 28. август 2015.

Српске "Мртве душе"?

ДРУШТВО

Шок у просвети – слободно 12.000 радних места

Тек када се прикупе и укрсте сви подаци, знаће се како је могуће да су истовремено на листама технолошких вишкова тренутно 5.122 запослена, а два и по пута више слободних радних места
Слободних места има чак и београдским гимназијама (Фото А. Васиљевић)
Министарство просвете, науке и технолошког развоја објавило је јуче у подне листе слободних радних места за наставно и ненаставно особље у основним и средњим школама. На изненађење свих, па и синдиката, у до 17 часова је на овом списку било 12.289 радних места, чак и у београдским гимназијама. Подсетимо, пре неколико дана је објављена и листа технолошких вишкова, на којој су 5.122 запослена.
Највише слободних радних места је у основним школама, око 8.000 (наставно особље – 6.611, а ваннаставно – 1.475). У средњим школама је слободно око 3.000 радних места за наставнике и скоро 500 за ваннаставно особље. У музичким школама је 608 слободних места за наставно и 44 места за ваннаставно особље.
Подаци о слободним радним местима у школама објављени на сајту Министарства просвете (http://skole.mpn.gov.rs/slobodnamesta/) мењају се, то јест повећавају, како школе уносе нове податке у табеле.
Пише: Сандра Гуцијан
ОПШИРНИЈЕ У ШТАМПАНОМ И ДИГИТАЛНОМ ИЗДАЊУ
објављено: 28.08.2015.

ПОСЛЕДЊИ КОМЕНТАРИ

Penzioner Pera | 28/08/2015 09:37
Vazno je da su u vojsci bili "viskovi" i da su ih se resili na nezakonit nacin
Slavko Baljanski | 28/08/2015 09:42
Pojedini dirketori prave fiktivna radna mesta da bi uzeli sto vise para za potrebe skole a mozda i sebe. Drzavni sektor je j ..lud zbunjenog.Dom zdravlja u mom gradu od para za lekove potrosio preko 5 miliona dinara na stimulanse posto su im plate limitirane i jos 5 miliona za razne ruckove ,Dok se ne stave u apsanu takvi kriminalci nista se nece promeniti na bolje u ovom drustvu .Lepo je rekao prethodni komentator :drustvo se deli na one privilegovane u drzavnom sektoru i ostale
Глас Разуман | 28/08/2015 10:24
Ово је у ствари списак свих радних места на којима раде људи на одређено време.

За две године колико траје забрана запошљавања у јавном сектору пуно људи је отишло у пензију а уместо њих су примљени људи на одређено јер наставу мора неко да држи.
Када се на то додају радна места која нису стручно заступљена, људи који су на замени (директори, помоћници, боловања) долази се до ове цифре од 12.000.
Када се укрсте оних 5.000 вишка и ова слободна места можда је могуће регулисати 1.000 места јер су одређене струке врло дефицитарне док других има превише, а у пуно ситуација је и географски немогуће све то подмирити.

Очекивао сам да ће бар новинари Политике мало дубље размотрити ову тему кад је већ стављају на насловну страницу, али узалуд...
        = Политика

Нема коментара:

Постави коментар